İran’ın tek yavrusu Asyalı çita ‘Piruz’ 10 ay hayatta kaldı
İran’da nesli tükenmekte olan türleri koruma amaçlı bir yetiştirme programının parçası olarak dünyaya gelen 10 aylık bir Asyalı çita yavrusu öldü.
İran devlet televizyonunun haberine göre, “Piruz (Zafer)” adlı Asya çitası böbrek yetmezliği nedeniyle 10 ay hayatta kaldı.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Tahran Merkez Veteriner Hastanesi Başkanı Omid Muradi, “Tüm çabalara rağmen Piruz’u kaybettiğimiz için çok üzgünüz ve tüm arkadaşlarım adına özür diliyorum.” söz konusu.
Piruz’un ölüm haberi ülkede büyük üzüntüyle karşılandı. Ülke basınında “İran’ın oğlu Piruz öldü” şeklinde açıklamalar yapıldı.
İran Parlamentosu Çevre Komisyonu’nun da Piruz’un ölüm nedenleri ve buna bağlı faktörleri incelemek üzere bugün toplanacağı kaydedildi.
İran’da nesli tükenmekte olan bir Asyalı çitanın İran’ın Simnan eyaletindeki Turan Milli Parkı Asya Çita Yetiştirme Merkezi’nde 1 Mayıs 2022’de 3 sağlıklı yavru doğurduğu açıklandı. Yavruları anne ile tanıştırma süreci üç gün sürdü ancak anne çitanın yavruları kabul etmediği anlaşılınca yavrular karantinaya alınarak elle beslendi. Ancak 2 yavru bir süre sonra hayatta kalamadı ve sadece Piruz adlı yavru çita hayatta kaldı.
Tahran’daki Pardisan Milli Parkı’nda yaklaşık 10 aydır gözetim altında tutulan Piruz’a 23 Şubat’ta böbrek yetmezliği teşhisi konuldu ve dün diyalize alındı.
Dünyanın en hızlı kara hayvanı olan ve saatte 120 kilometre hıza ulaşabilen Asya tipi çitaların popülasyonu hızla azalıyor.
İran Doğal Çevre ve Biyoçeşitlilik Kurumu Başkan Yardımcısı Hasan Akbari; Simnan, Kirman, Yezd, Razavi Horasan, Kuzey Horasan ve Güney Horasan vilayetlerinde 20’den az Asyalı çita görüldüğünü bildirdi.
Asya çitalarının vahşi doğada yaşadığı “son ülke” olan İran, 2001 yılında nesli tükenmekte olan türler için Birleşmiş Milletler tarafından geliştirilmiş bir savunma ve yetiştirme programı başlattı.