Haber

Yeşil Sol Parti’de kongre hedefi Eylül

ANKARA– Seçimlerin ardından sonuçları kapsamlı bir değerlendirme sürecine sokan Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) tüm meclislerinde özeleştiri ve yeniden yapılanma tartışmaları başladı.

Bu süreç devam ederken Parti Sözcüsü Ebru Günay tarafından açıklanan büyük kongrenin teknik süreçleri ve tarihçesi tartışılmaya başlandı. Parti yetkilileri, inanılmaz büyük kongrenin tarihinin parti meclisleri ve il-ilçe teşkilatlarıyla yapılacak toplantılar sonucunda netlik kazanacağını belirtirken, kongre sürecinin 1’e kadar tamamlanmasının istendiğine dikkat çekildi. Ekim, Parlamentonun açılacağı zaman.

EYLÜL AYINDA KONGRE

HDP, yaz boyunca yapılacak toplantı ve konferanslarda seçim sonuçlarındaki eksikliklerden partinin siyaset yürütme biçimine, yapılanma doğrultusunda kurulacak yeni kurumsal sistemlerden teşkilat sistemine kadar pek çok konuyu masaya yatıracak. Bu kapsamda partinin bileşen kanununun yeniden değerlendirilmesi, kurulan ve kurulacak ittifaklarla ilişkilerin de ele alınması bekleniyor. Tüm bu tartışmalar tamamlandıktan ve cevap aranan sorulara ortak cevaplar alındıktan sonra kongrenin Eylül ayında gerçekleşmesi hedefleniyor.

HDP DEĞİL YEŞİL SOL KONGRESİ

HDP’nin merak ettiği bir diğer soru da kongrenin hangi parti altında toplanacağı. HDP’nin kapatılma riski nedeniyle bir bileşeni olan Yeşil Sol Parti çatısı altında seçime giren HDP’nin de aynı formülü kongre için yürütmesi masadaki en güçlü seçenek. Nitekim kapatma davasındaki belirsizlik ve kapanma riski halen devam etmektedir.

YEŞİL SOL VE HDP KONGRE GÜNDEMİYLE ORTAK FABRİKA KURACAK

HDP’nin planlaması bu yönde ilerlerken, Yeşil Sol Parti ile kongre gündemindeki müzakerelere başlandı. HDP yetkilileri bu konuda asıl karar vericinin Yeşil Sol Parti olduğuna dikkat çekerken, Yeşil Sol Parti yönetimi de seçim öncesi olduğu gibi kongre sürecinde de dayanışma ve kolaylaştırıcı tavrın devam edeceğini ancak bu süreçte müzakere sürecinin devam edeceğini belirtiyor. konu henüz tamamlanmadı. Yeşil Sol Parti’nin 10 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu belirten yöneticiler, parti yapısında köklü değişiklikler getirmesi beklenen bir kongre için tartışmaların çok boyutlu yürütülmesi gerektiğinin altını çiziyor.

İki partinin yöneticileri, kongre sürecini görüşmek üzere bugün ortak MYK toplantısı yapacak. Kongre süreciyle ilgili tam bir anlaşmaya varılır varılmaz, iki parti yetkililerinin görev alacağı bir “kongre hazırlık komisyonu” kurulması planlanıyor.

Yeşil Sol Parti’nin muhteşem kongresi 16 Ekim 2022’de gerçekleşti ve Çiğdem Kılıçgün ile İbrahim Akın Eş Konuşmacı seçildi. Yeşil Sol Parti için eylül ayında yapılması planlanan bir kongre, son kongrenin üzerinden iki yıl geçmediği için “olağanüstü” başlığını taşıyacak. Siyasî partilerin olağan büyük kurultaylarında il ve ilçe kongrelerinin kanunen tamamlanması zorunludur, oysa büyük kongrelerde bu aranmaz. Bir önceki kongre için tamamlanan il ve ilçe kongreleri yeterli görülürken, eksik olan il ve ilçe kongrelerinin kongre sonrasında tamamlanması mümkündür.

EŞ BAŞKAN, YÖNETİM VE EYALET DEĞİŞİKLİKLERİ

Yeşil Sol Parti ile kongreye gidilmesi durumunda kongrede eşbaşkanlık ve parti meclisi seçimlerinin yapılması, ayrıca tartışmalarda paylaşılacak yeniliklere ilişkin parti tüzüğünde düzenleme yapılması bekleniyor. yaz boyunca yapılacaktır. Parti bünyesinde kurulacak yeni mekanizmalar, yasa ve bileşen siyasi partilerin işlettiği teşkilat yapısına ilişkin olası düzenlemelerin bir kısmının tüzük değişikliği gerektirebileceğinden bahsedilmektedir. Bunlara ek olarak, HDP tüzüğünde yer alan ancak Yeşil Sol Parti tüzüğünde yer almayan ve HDP geleneğinin olmazsa olmazı bazı unsurların da bu kongrede Yeşil Sol Parti tüzüğüne dahil edilebileceği belirtiliyor.

İSİM DEĞİŞİKLİĞİ GÜNDEMDE

Kongre gündemine gelmesi beklenen bir diğer iddia da partinin isim değişikliği. Yeşil Sol Parti isminin Türkiye’de kafa karışıklığına ve aidiyetsizliğe yol açtığının belirlendiği partinin kurultayında HDP ve selefi siyasi partileri anımsatan bir ismin benimsenmesi ve isim değişikliğine gidilmesi bekleniyor. Seçim sürecinde seçmen. Yeşil Sol Parti yetkilileri, isim değişikliği gibi bazı “radikal” düzenlemeleri tartışırken, Yeşil Sol Parti’nin siyasi sınır ve çizgisinin terk edilmemesi gerektiğinin altını çiziyor.

SANCAR VE BULDAN HDP’DE

Yeşil Sol Parti ile gitmesi mümkün olan kurultay süreci ilerlerken, HDP ile ilgili tüm süreçlerde Eşbaşkanlar Mithat Sancar ve Pervin Buldan’ın temsiliyeti devam edecek. Meclis’e giren 57 Yeşil Sol Parti milletvekilinin aksine Meclis’te HDP milletvekili olarak görev yapan Buldan ve Sancar, Anayasa Mahkemesi’nin gündeme getirmesi halinde kapatma davasında HDP’nin adını savunacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu